More Website Templates @ TemplateMonster.com. December10, 2011!

Natuurlijk verpakt

Heeft u wel eens een meloen van een hoge flat naar beneden zien vallen? Een meloen valt bij zo’n val in duizend stukjes uit elkaar. Dat is bij de Pomelo een heel ander verhaal. Deze vrucht weet zichzelf te beschermen met een flexibele schil aan de buitenkant en sponsachtig materiaal om het vruchtvlees.

Wetenschappers hebben met deze techniek een valhelm ontworpen. En de natuur kent nog veel meer van dit soort slimme verpakkingstechniek! Leerlingen bestuderen deze vouw- en verpakkingstechniek uit de natuur en gebruiken de kennis bij een ontwerpopdracht voor een ei-beveiliger.

Ze onderzoeken de vouwtechniek van een beukenblad en lieveheersbeestje en vouwen een Miura zonnezeil. Ook onderzoeken ze hoe de bouw van een ei, pomelo, de hersenen van een specht, palmbladeren, honigraat en bamboe gebruikt kunnen worden bij het ontwerpen van een verpakking. Aan de hand van de bestudeerde technieken ontwerpen ze een ei-beveiliger. De leerlingen voeren de botsproef klassikaal met elkaar uit in de vorm van een wedstrijd. Het project sluit aan bij het thema's ’wat is techniek’ biomimicry en onderzoek & ontwerpen.

Kerndoelen 28 t/m 36
Kennisbasis: 1.1, 1.2, 1.3, 1.5, 2.2, 2.3, 2.10, 3.1, en 3.4

Klik om te bladeren in het leerlingmagazine op de hoekjes van de pagina's
Of lees het bronnenboek op volledig formaat via deze link (login als GUEST)

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen