Earthships

[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1478896720587{padding-bottom: 100px !important;}”][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1478896669722{margin-top: 0px !important;border-top-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;}”][vc_column_inner][vc_custom_heading text=”Introductie” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Onze aarde raakt steeds meer vervuild. En steeds meer mensen raken verder van elkaar verwijderd. Een kleine groep steekt de handen uit de mouwen om het tij te keren…..

Veel mensen halen hun schouders op en zeggen “ach, wat kan ik er aan doen”. Andere mensen trekken hun bankpas en doneren een bedrag aan Greenpeace of het Wereld Natuur Fonds en hopen dat deze organisaties het tij kunnen keren. 

Slechts een klein groepje mensen gaat op zoek naar een mogelijkheid om zelf hieraan iets te doen. Ze gaan op zoek naar een andere levenswijze. Naar een andere manier van werken, wonen, samenleven… In hun nieuwe manier van leven willen ze proberen een voorbeeld te zijn. Ze willen anderen inspireren om net als zij verder te kijken dan hun neus lang is. Ze willen mensen uitdagen nu eens buiten het vaste patroon van huisje, boompje, beestje te denken. Een zo’n groep mensen is de vereniging Aardehuis Oost Nederland. Samen willen deze mensen gaan wonen, werken, eten en samenleven in een dorp van 23 aardehuizen. Een aardehuis of een Earthship is zelfvoorzienend in warmte, voedsel en water en is deels gemaakt van afval-materialen zoals autobanden. Een uniek project!!! Tot op heden zijn er nergens op de wereld zoveel aardehuizen bij elkaar gebouwd. Nu is één Earthship bouwen al een hele klus, laat staan 23 stuks aardehuizen. Er is bijvoorbeeld enorm veel te regelen met de gemeente. En de groep moet op zoek naar honderden vrijwilligers die duizenden autobanden willen vullen met aarde om in de muren te gebruiken. Op 10 mei 2012 werd de eerste paal geslagen van het aardehuizen dorp in Olst. Om dat te bereiken zijn jaren nodig geweest om het project voor te bereiden. In deze opdracht ga je nadenken over het ideale aardehuis, deze vormgeven in een maquette en presenteren aan je klasgenoten en je docent.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”7663″ img_size=”full” add_caption=”yes” css=”.vc_custom_1478893987415{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1478894057846{margin-top: 0px !important;border-top-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;}”]De mensen van Aardehuis Oost Nederland[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_separator color=”black”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner css=”.vc_custom_1478816804235{background-image: url(http://educatie-deverbinding.nl/wp-content/uploads/2016/11/P1000146.jpg?id=7729) !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″][vc_empty_space height=”1200px”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_empty_space height=”600px”][vc_custom_heading text=”Something from Nothing” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Een earthship wordt grotendeels gebouwd van afval materialen zoals flessen, frisdrankblikjes en oude autobanden. Die autobanden worden gevuld met aarde. Dat is enorm veel werk wat vaak door vrijwilligers wordt gedaan.
Hier zie je hoe Luke de bovenste bandenrij met zijn voorhamer aanstampt.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”7749″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Een Earthship wasda??” font_container=”tag:h1|text_align:left|color:%23009dc5″ google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_column_text]Rond 1970 bouwde architect Mike Reynolds zijn eerste earthship. Hij zocht een manier om huizen te bouwen die overal gebouwd konden worden door iedereen in de wereld. De huizen moesten helemaal zelfstandig kunnen functioneren, dus zonder stroom, water of riolering aansluiting en hij wilde ze grotendeels bouwen van afvalmaterialen die anders gewoon weggegooid zouden worden. 

Zelfstandig
Een van de belangrijkste kenmerken van een earthship is dus dat het helemaal zelfstandig kan functioneren. Het wekt zijn eigen stroom op door middel van zonnepanelen of een windmolen, het vangt zijn eigen water op via het dak en zuivert dit water zodat het gedronken kan worden en vangt genoeg zonnewarmte op via de grote ramen zodat het in de winter bijna niet met een kachel bijverwarmd hoeft te worden. Als laatste zorgt een earthship ook zelf voor de verwerking van het menselijk afval wat bij een normaal huis via het riool weg zou lopen. De menselijke uitwerpselen worden vaak opgevangen in een composttoilet en het douchewater wordt door planten gezuiverd.

Afval materialen
Mike’s vader bewaarde altijd alles. Hij vond het gewoon doodzonde om al die goede materialen weg te gooien. Dit bracht Mike op het idee om zijn huizen te bouwen met materialen die overal ter wereld in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Een earthship wordt gebouwd met o.a. flessen, frisdrankblikjes en autobanden.

De autoband
Neem nou de autoband. Geloof het of niet, alleen al in Nederland werden er in 2011 ruim 9.800.000 autobanden verkocht. (bron: Aftersales magazine). Dat is genoeg voor 10.000 Nederlandse earthships!! De autoband is overal op de wereld te vinden van een klein stadje in Afrika, de bevroren toendra’s in Rusland tot een metropool als New York. Precies wat Mike zocht. In een earthship worden de autobanden gebruikt als bouwstenen. Daarvoor worden ze gevuld met aarde en heel goed aangestampt. Om er een muur van te bouwen worden de banden baksteensgewijs op elkaar gelegd. De muur wordt vervolgens afgewerkt met leem. Naast het feit dat leem zorgt voor een goed binnenklimaat zorgt het ook voor de prachtig ronde vormen in het interieur van een earthship.

Warmtebuffer
De gevulde banden zorgen voor een warmtebuffer. Deze buffer blijft lang koel in de zomer en geeft dan dus een lekker fris huis. Maar gedurende de zomer trekt er steeds meer warmte in de banden. Die warmte wordt in de winter weer afgegeven en zorgt er voor dat je de kachel bijna niet aan hoeft te doen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7753″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”7750″ img_size=”full”][vc_single_image image=”7752″ img_size=”270×810″ css=”.vc_custom_1478896480879{margin-left: 0px !important;border-left-width: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1478901778748{background-image: url(http://educatie-deverbinding.nl/wp-content/uploads/2016/11/dsc_0415a1200-SMAL-met-druppel.png?id=7762) !important;}”][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1478903036587{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][vc_empty_space height=”685px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1478903067463{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][vc_custom_heading text=”EARTHSHIP SYSTEMEN” font_container=”tag:h1|font_size:50|text_align:right|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:500%20bold%20regular%3A500%3Anormal” css=”.vc_custom_1478900432708{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1478903170964{margin-top: -80px !important;border-top-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;}”][vc_custom_heading text=”LEKKER DOUCHEN….
NET ALS THUIS” font_container=”tag:h1|text_align:left|color:%23009dc5″ google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_column_text]De mensen die in een earthship wonen zijn eigenlijk niet anders dan jij en ik. Ze willen zich kunnen wassen, naar toilet gaan, muziek kunnen luisteren of televisie kijken, enz. Met andere woorden ze hebben de zelfde behoeften. 

Systemen
Om aan hun behoeften te kunnen voldoen hebben mensen diverse technische systemen uitgevonden.

Het elektrische systeem
Bij een normaal huis bestaat het elektrische systeem uit de meterkast en de elektrische bedrading in het huis. Bij een earthship komt daar het deel wat de stroom maakt nog bij. Alle earthships maken gebruik van zonnepanelen maar ook zie je vaak dat er windmolens bij gebruikt worden.

Het water aanvoersysteem
In een earthship maak je gebruik van het regenwater dat het dak opvangt. Uiteraard moet dit water eerst gefilterd worden voor het gebruikt kan worden.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Maar daarnaast moet je er rekening mee houden dat het soms een hele poos niet regent. Een grote opslagtank is dan ook niet overbodig.

Het water afvoersysteem
Omdat een earthship niet aangesloten zit op het riool moet het afvalwater op een andere manier gezuiverd worden. Het douchewater wordt in een earthship daarom eerst naar een grote plantenbak geleid. De planten hier in eten alle vervuilende voedingstoffen uit het water en produceren in ruil hiervoor eetbare vruchten zoals tomaten, bananen en groenten als courgettes of spinazie. Het water is daarna schoon genoeg om te gebruiken voor het doorspoelen van de WC. Daarom wordt het in een grote opslagtank bewaard voor na de grote boodschap. Na het toilet gaat het water een grote septic tank in om vervolgens onder de grond te worden verspreid via een buizenstelsel.

Nog meer systemen
Uiteraard zitten er nog veel meer systemen in een earthship in de opdracht van STAP2 DEFINITIE ga je zelf hier naar op zoek.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1478904615246{background-image: url(http://educatie-deverbinding.nl/wp-content/uploads/2016/11/douche-1200-met-balk.jpg?id=7767) !important;}”][vc_column][vc_empty_space height=”1800px”][/vc_column][/vc_row]