Ook in de mode-industrie is het inmiddels doorgedrongen dat men in de toekomst niet meer om duurzame materialen heen kan. De huidige textielindustrie is dusdanig vervuilend, dat sommige fabrieken zelfs met sluiting worden bedreigd.
De oceanen veranderen in een plastic soepmassa. Dieren sterven door het eten van plastic flessendoppen. Arbeiders pikken het niet langer om in slechte, soms zelfs dodelijke, omstandigheden hun werk te moeten verrichten.
Milieu- en dierenwelzijnsorganisaties en vakbonden laten daarom steeds vaker hun stem horen in de mode-industrie. Soms zelfs met massale protesten tot gevolg.
Het is duidelijk dat we niet op de huidige manier kunnen blijven produceren, noch consumeren. De algemene tendens is dan ook dat de consument steeds meer aan duurzaamheid denkt. Tussen denken en doen zit echter nog steeds een drempel.
Kun je er in ecokleding wel goed uit zien? En blijft die kleding wel goed zitten als je het vaak wast? Welke duurzame stoffen en materialen zijn er eigenlijk al beschikbaar? Wat kunnen we daar dan mee? En hoe kun je in je ontwerp al rekening houden met het weggooien van een kledingstuk als het versleten is?
In dit magazine ga je je verdiepen in de mode-industrie. Je stapt in de wereld van de fashiondesigner en je gaat je oriƫnteren in duurzame materialen en technieken. Je zult merken dat er veel woorden zijn voor het eco-effectief ontwerpen, zoals Eco fashion, groene mode, duurzame mode, milieuvriendelijk ontwerpen, eco design.
Fioen van Balgooi, werkzaam voor het onderzoeks- & adviesbureau Refinity, legt uit wat eco-effectief ontwerpen inhoudt en waarom ze het zo heeft genoemd.

In een zoektocht naar duurzame stoffen, technieken en ontwerpen, leer je door de bril van een mode-ontwerpster kijken. Je kunt je laten inspireren door de ontwerpen van bijvoorbeeld Berber Soepboer of Rianne de Witte. Uiteindelijk maak jij je eigen ecotas of mobiele telefoonhoes en ga je deze presenteren in een spetterende modeshow!

Bij modedesigners is een nieuwe duurzame stroom gaande: Het eco-effectief ontwerpen. Dit is gebaseerd op het Cradle to Cradle-principe. De kern daarvan ligt in het concept: afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven als product moeten kunnen worden hergebruikt in een ander product.