Veel mensen halen hun schouders op en zeggen “ach, wat kan ik er aan doen”. Andere mensen trekken hun bankpas en doneren een bedrag aan Greenpeace of het Wereld Natuur Fonds en hopen dat deze organisaties het tij kunnen keren. Slechts een klein groepje mensen gaat op zoek naar een mogelijkheid om zelf hieraan iets te doen. Ze gaan op zoek naar een andere levenswijze. Naar een andere manier van werken, wonen, samenleven…

In hun nieuwe manier van leven willen ze proberen een voorbeeld te zijn. Ze willen anderen inspireren om net als zij verder te kijken dan hun neus lang is. Ze willen mensen uitdagen nu eens buiten het vaste patroon van huisje, boompje, beestje te denken.
Een zo’n groep mensen is de vereniging Aardehuis Oost Nederland. Samen willen deze mensen gaan wonen, werken, eten en samenleven in een dorp van 23 aardehuizen.

Een aardehuis of een Earthship is zelfvoorzienend in warmte, voedsel en water en is deels gemaakt van afval-materialen zoals autobanden. Een uniek project!!! Tot op heden zijn er nergens op de wereld zoveel aardehuizen bij elkaar gebouwd.
Nu is één Earthship bouwen al een hele klus, laat staan 23 stuks aardehuizen. Er is bijvoorbeeld enorm veel te regelen met de gemeente. En de groep moet op zoek naar honderden vrijwilligers die duizenden autobanden willen vullen met aarde om in de muren te gebruiken. Op 10 mei 2012 werd de eerste paal geslagen van het aardehuizen dorp in Olst. Om dat te bereiken zijn jaren nodig geweest om het project voor te bereiden.

In deze opdracht ga je nadenken over het ideale aardehuis, deze vormgeven in een maquette en presenteren aan je klasgenoten en je docent.

Onze aarde raakt steeds meer vervuild. En steeds meer mensen raken verder van elkaar verwijderd. Een kleine groep steekt de handen uit de mouwen om het tij te keren…..